MijnIBDcoach een aanvulling in de zorg
MijnIBDcoach is een e-Healthtool die de zorg voor patiënten, maar ook voor artsen en verpleegkundige kan verbeteren. Met een kleine aanpassing in de werkwijze is mijnIBDcoach goed te integreren in de dagelijkse praktijk. Uit de eerste resultaten is af te lezen, dat zowel artsen, verpleegkundigen als patiënten dit aanbevelen. Lees hieronder meer evenals financiering door zorgverzkeraars.
Transformatiegelden Zilveren Kruis beschikbaar
Vanuit Zilveren Kruis is alle informatie voor ondersteuning van implementatie/opschaling IBD te vinden op de volgende site: https://www.zilverenkruis.nl/
Voor de ziekenhuizen is het in principe de zorginkoper vanuit Zilveren Kruis het eerste aanspreekpunt. Op deze manier borgen we ook dat het ziekenhuis start met implementatie nadat er (financiële) afspraken gemaakt zijn. Alle inkopers zijn inmiddels goed op de hoogte van telemonitoring bij IBD
Wat kan VGZ voor je doen?
Bij zoegverzekeraar VGZ is speciaal voor deze tijd voor opschalen iemand aangesteld die kan helpen bij de financiering. Haar naam is Jacqueline Batenburg (innovatiemanager), bereikbaar via Jacqueline.Batenburg@vgz.nl.
Wat kan CZ voor je doen?
Zorgverzkeraar CZ wil graag meewerken aan de opschaling en meer ziekenhuizen mee laten doen. Is uw ziekenhuis een ‘CZ-ziekenhuis’ dan kunnen zij u vast op weg helpen. Stuur even een berichtje aan de voorzitter van de stichting met uw vragen en wij zorgen ervoor dat er contact gelegd wordt met CZ.
————————————————————————————————————————————–
Wat is het verschil tussen de stichting en de e-Healthtool mijnIBDcoach
MijnIBDcoach is ook een hulpmiddel bij de behandeling van IBD. Het zorgplan wordt beheert door de behandelaar in samenwerking met de patiënt. In dat zorgplan houdt u samen bij hoe dit verloopt. Maar ook de afspraken die gemaakt worden over doelen die u samen met de patiënt wilt behalen, worden in het zorgplan vastgelegd.
MijnIBDcoach is ontwikkelt door samenwerking met het MUMC, Ferring, CCUVN en Sananet. Na de pilot is besloten om deze samenwerking om te zetten in een stichting en daarmee te waarborgen dat het systeem door meerdere ziekenhuizen/patiënten gebruikt kan worden. Er meer onderzoek kan worden gedaan en er meer financiële middelen zijn te verwerven zodat mijnIBDcoach verder wordt uitgebreid en onderhouden.
Hoe zijn de ervaringen met mijnIBDcoach?
MijnIBDcoach is gestart in 2014 met een trial, waarbij ruim 900 patiënten zijn geincludeerd. In 2016 is de trial afgerond. In 2016 zijn diverse documenten opgesteld en aangeboden voor publicatie. op de ECCO in Barcelona in het voorjaar van 2017 zal een presentatie worden gegeven. Hierna zal het artikel op de site te lezen zijn.
Het gebruik van mijnIBDcoach, resulteert in:
- Hoge kwaliteit zorg voor alle IBD patiënten, ongeacht fenotype, medicatie, setting of ernst van de ziekte
- Reorganisatie van zorg door significant minder benodigde polikliniek bezoeken
- Veilige zorg, met strikte opvolging van ziekte
activiteit leidend tot significant minder ziekenhuisopnames - Zorg afgestemd op de individuele behoeften van de patiënt (personalized)
- Patiënten zijn net zo tevreden over de kwaliteit van de zorg als in de oude situatie
- Automatische registratie van patient reported outcome measures (PROMS) en kwaliteitsindicatoren om kwaliteit van zorg nog verder te verbeteren
Welke ziekenhuizen werken met mijnIBDcoach
MijnIBDcoach wordt gebruikt in de volgende ziekenhuizen:
Amsterdam Academisch Medisch Centrum-afd. chirurgie
Amersfoort Meander Medisch Centrum
Amstelveen Amstelland ziekenhuis
Apeldoorn Gelre ziekenhuis
Beverwijk Rode Kruis Ziekenhuis
Capelle a.d. IJssel IJssellandziekenhuis
Dordrecht Albert Schweitzer ziekenhuis
Eindhoven Maxima Medisch Centrum
Groningen Universitair Medisch Centrum
Helmond/Deurne Elkerliek ziekenhuis
Hengelo/Almelo Ziekenhuis Groep Twente
Hilversum Tergooi ziekenhuis
Leiden Universitair Medisch Centrum
Maastricht Universitair Medisch Centrum
Nieuwegein Sint Antoniusziekenhuis
Roermond Laurentius Ziekenhuis
Sittard/Heerlen Zuyderland ziekenhuis
Veldhoven Maxima Medisch Centrum
Venlo Viecuri
Zwolle Isalaziekenhuis
Geinteresseerde ziekenhuizen:
Alkmaar Noord-West ziekenhuis
Almere Flevoziekenhuis
Bernhoven Bernhovenziekenhuis
Boxmeer Maasziekenhuis Pantein
Delft Reinier de Graaf ziekenhuis
Drachten Nij Smellinghe
Den Haag Hagaziekenhuis
Den Haag Haaglanden ziekenhuis
Eindhoven Catharina ziekenhuis
Enschede Medisch Spectrum Twente
Goes Admiraal de Ruyterziekenhuis
Gouda Groene Hart ziekenhuis
Harderwijk St. Jansdal
Leeuwarden Medisch Centrum
Nijmegen CWZ
Rotterdam Ikazia ziekenhuis
Utrecht Universitair Medisch Centrum
Utrecht Diakonessenziekenhuis
Weert st. Jans Gasthuis
Hoe kan mijn ziekenhuis deelnemen?
MijnIBDcoach is gemaakt en geschikt voor iedereen die de zorg voor IBD-patiënten wil verbeteren. Voor meer informatie en een demonstratie neemt u contact op met Sananet BV, de heer J. Ramaekers. J.Ramaekers@sananet.nl of een mail sturen met uw vraag naar t.markus@crohn-colitis.nl.
Hoe veilig is mijnIBDcoach
MijnIBDcoach wordt aangeboden via SananetOnline, het medisch internetplatform dat door Zelfzorg Ondersteund onafhakelijk is gecertificeerd.
SananetOnline neemt alle passende technische en organisatorisch maartregelen om persoonsgegevens te beveiligen tegen verlies of enige vorm van onrechtmatige verwerking w.o.
- Certificering ISO 9001:2008, ISO 27001 en NEN 7510
- De technische dienstverlening is ondergebracht bij een datacenter welke ISAE 3402-type II is gecertificeerd.
Publicaties
Naast bovengenoemde informatie moet ook de folder kunnen downloaden en de uitgebreide film die specifiek voor HCP’s is gemaakt.
Koppeling HiX met mijnIBDcoach
In het LUMC/Isala is het mogelijk om mijnIBDcoach te koppelen aan het ziekenhuissysteem HiX. Daarmee is de stichting weer een stukje verder om mijnIBDcoach verder te ontwikkelen en meer toegankelijk te maken voor ziekenhuizen en patiënten.